Mælkeallergi – allergi overfor mælkeprotein

Allergi overfor mælkeprotein

Definition

  • Mælkeprotein kan forÃ¥rsage reaktion via IgE-medierede mekanismer og kaldes da mælke(protein)allergi
  • Mælkeprotein kan ogsÃ¥ forÃ¥rsage reaktion via andre immunologiske mekanismer.
  • De fleste smÃ¥børn med komælksallergi bliver tolerante inden deres tredje leveÃ¥r og 85-90% vokser sig fra allergien før skolealder

 

Forekomst

  • Mælk er den fødevare, smÃ¥ børn hyppigst reagerer pÃ¥
  • Omtrent 2,5% af smÃ¥børn udvikler allergi eller intolerans mod komælksprotein.
  • Diagnosen stilles sjældent
  • Da mælk indgÃ¥r i de fleste fødevarer, kan den ogsÃ¥ uretmæssigt blive beskyldt for at være Ã¥rsagen til uklare og kroniske gener hos børn

Ætiologi og patogenese

  • Reaktionerne opstÃ¥r hovedsagelig enten som følge af en
    • Immunologisk reaktion mod mælkeproteinet (IgE eller ikke-IgE)
  • IgE-medierede reaktioner (type I hypersensitivitet)
    • Kommer gerne hurtigt efter indtagelse af mad, fra minutter til 1 time
    • Typiske symptomer:
  • Ikke IgE-medieret reaktion (type IV hypersensitivitet)
    • Oftest mere langsom udvikling
    • Typiske symptomer:
  • Overlappende symptomer er ikke usædvanligt

 

Konsekvenser af mælkefri kost

  • En norsk undersøgelse tyder pÃ¥, at smÃ¥ børn pÃ¥ mælkefri kost kan have et lavere energiindtag og fÃ¥r mindre fedt, protein, kalcium, riboflavin og niacin i sig end andre børn.

Diagnostiske kriterier

  • Diagnosen bygger pÃ¥ grundig anamnese, generel klinisk undersøgelse samt priktest og/eller specifikt IgE
  • Hverken anamnese eller allergitestning kan skelne sikkert mellem mælkeproteinintolerans og laktoseintolerans
    • Hos et barn under 2 Ã¥r med diare, atopibelastning, symptomer ogsÃ¥ fra andre organer og negativ priktest/ specifik IgE, bør man tænke mælkeprotein-intolerans og ikke laktoseintolerans
  • Tolerans-udviklingen gÃ¥r ofte specielt hurtigt ved reaktioner pÃ¥ mælk
    • Fornyet vurdering bør i smÃ¥børnsalderen derfor ske hyppigt, f.eks. hvert halve Ã¥r til hvert Ã¥r

Differentialdiagnoser

  • Laktoseintolerans
    • Diagnosen laktoseintolerans er ingen “slutdiagnose” medmindre barnet er helt rask pÃ¥ laktosefri diæt!
  • Andre fødevarereaktioner
    • Episodiske fødevarereaktioner hos børn
    • Kroniske fødevarereaktioner hos børn uden mistænkt fødevare
    • Kroniske fødevarereaktioner hos børn med mistænkt fødevare
    • Fødevarereaktioner hos voksne
  • Andre fødevareintoleranser

Symptomer

  • Type I allergisk reaktion opstÃ¥r gerne kort tid efter indtagelse af mad, som regel inden for 1 time
  • Type IV hypersensitivitet kan blusse op længere tid efter eksponering
  • Hvis forældrenes oplysninger om, hvilke produkter barnet tÃ¥ler eller ikke tÃ¥ler, mangler en logisk forklaring, kan dette skyldes, at svagere reaktioner overses.

Mælk er vanskelig at identificere som årsag til gener

  • Dagligt indtagne fødevarer som mælk, forÃ¥rsager gerne symptomer med et stabilt kronisk præg
  • Dette kan gøre det vanskeligt at opdage, at mælk giver uønskede reaktioner, og gør sandsynligvis mælk til den hyppigste ikke-erkendte Ã¥rsag til kroniske symptomer hos smÃ¥ børn
  • Det at mælk gives dagligt, gør den ogsÃ¥ let at mistænke, og den er derfor ogsÃ¥ den fødevare, som hyppigst fejlagtigt bliver mistænkt for at give uønskede reaktioner
  • Ofte vil forældrene ikke kunne angive tid fra mælkeindtag til symptomer, men mistanken opstÃ¥r f.eks. ved, at barnet har fÃ¥et det værre i perioder med meget mælk
  • Det er vanskeligt for forældrene at gennemføre et konsekvent diætforsøg, fordi mælk findes i mange produkter, som bruges dagligt

Laktoseintolerans eller mælkeproteinintolerans?

  • Anamnesen kan give nogle holdepunkter
  • Laktoseintolerante børn
    • FÃ¥r typisk kraftig diare og oppustet mave kort tid efter indtagelse af mælk
    • Vil almindeligvis tÃ¥le laktosefattige mælkeprodukter godt; ost kan spises i ubegrænset mængde, yoghurt og laktosereduceret mælk tolereres bedre end almindelig mælk
    • Det er ogsÃ¥ typisk for børn med primær laktoseintolerans, at de ubehandlet kan have en markant diaretendens over tid, men alligevel ofte kan virke raske for øvrigt uden tegn pÃ¥ fejlernæring, og med god trivsel
  • Børn med komælksprotein-intolerans
    • OgsÃ¥ diare som symptom, men har almindeligvis hverken sÃ¥ hyppige eller sÃ¥ tynde afføringer, men har oftest dÃ¥rligere trivsel
    • De har ubehandlet almindeligvis almensymptomer
      • DÃ¥rlig søvn
      • Irritabilitet
      • Øget infektionstilbøjelighed
      • Tegn pÃ¥ fejlernæring
      • DÃ¥rlig længde-vægt-tilvækst
      • Samtidig symptomer fra andre organer, som hud
      • De kan have spædbarnskolik

Objektivt

  • Ofte normale organiske fund
  • Se efter tegn pÃ¥ underernæring, afmagring, dystrofi, væksthæmning, forsinket pubertet
    • Vægt/længde-mÃ¥linger er altid af stor betydning og skal ses i sammenhæng med tidligere mÃ¥linger
    • Atopisk eksem kan være element i mælkeallergi

Supplerende undersøgelser

  • Allergiprøver giver oftest ingen information hos børn med kroniske symptomer, men laboratorieprøver kan forstærke mistanken om en immunologisk Ã¥rsag
    • Specifik IgE mod mælk ved type I allergi
    • Anæmi, forhøjede alkaliske fosfataser, lavt ferritin m.m. giver ingen information om ætiologi, men kan indikere fejlernæring/ malabsorption. Hovedsageligt tages disse blodprøver for at udelukke anden sygdom

 

Parakliniske undersøgelser

  • Hæmoglobin,  MCV, MCHC, Hct, RDW
  • SR, CRP
  • Leukocytter
  • Mangelprøver – Vitamin B12, ferritin, serumjern, jernmætning, Folat erytrocytter, s-folsyre (Ofte lav ved cøliaki)
  • Blodsukker, HbA1c
  • ALAT, Basisk fosfataser, GGT, bilirubin, amylase
  • T4, TSH – ved vægttab
  • Sca++, Mg++, Zn++, , albumin
    • Kan være lave ved malabsorption
  • Immunglobuliner – af og til ses IgA-mangel
  • Glutenantistoffer
    • Diagnosen cøliaki mistænkes ved pÃ¥visning af antistoffer mod gliadin, gluten og endomysium. Resultaterne kan være bÃ¥de falsk negative og falsk positive
    • Der skal tages tyndtarmsbiopsi for at konfirmere diagnosen

IgE-målinger

  • Specifik IgE for mistænkt fødevare eller priktest for mistænkt fødevare
  • Forhøjet IgE skyldes ofte at patienten har pollenallergi
  • Specifikke IgE-mÃ¥linger kan være bÃ¥de falsk positive og falsk negative og er kun vejledende i mistanken om fødevareallergi.
  • Undtaget er “oralt allergisyndrom”, men ogsÃ¥ her er anamnesen vigtigst

Andre prøver

  • Svedtest kan ogsÃ¥ være aktuelt for at udelukke cystisk fibrose
  • Vitamin A, D, E
  • Eosinofile leukocytter – parasitsygdomme
  • Evt. fæcesprøver til undersøgelse for tarmpatogene bakterier
  • IgG-subklasser

Andre undersøgelser

  • Diætforsøg uden mælk
  • HÃ¥ndrøntgenbillede for at fastslÃ¥ skeletalder eller for at pÃ¥vise rakit-tegn, kan være aktuelt

Hvornår skal patienten henvises?

  • Ved behov for mere avanceret diagnostik
  • Ved behov for diætvejledning – klinisk ernæringsfysiolog

Behandling

  • Symptomfrihed
  • UndgÃ¥ alvorlige allergiske reaktioner

Generelt om behandlingen

  • Diætbehandling
    • NÃ¥r diagnosen er stillet, og diæt uden mælk skal gennemføres, er det specielt vigtigt med vejledning fra klinisk ernæringsfysiolog
    • Erfaring viser, at børn pÃ¥ mælkefri kost er specielt udsat for mangelfuld ernæring
    • Mælkeerstatning bør gives, hvis barnet er i smÃ¥børnsalderen eller hvis andre hensyn taler for det
  • Kalciumtabletter kan være nødvendige, hvis kalcium ikke er tilstrækkelig suppleret via mælke-erstatning
  • Sojaprotein synes at være en dÃ¥rlig erstatning til at forebygge madintolerans og -allergi
  • Mælkeallergi – børn og mad – Sundhedsstyrelsen

Mælk immunoterapi

  • Peroral terapi med mælk i gradvis øgende doser kan føre til varig bedring
    • En gruppe børn i alder 6 – 17 Ã¥r fik mere end 10-doblet deres tærskel for reaktion over en periode pÃ¥ 3-4 mÃ¥neder med daglig mælketilførsel i gradvis øgende doser.

Laktosereduceret kost

  • Barnets diare kan bedres pÃ¥ laktosereduceret
  • Hvis man er i tvivl og vælger at prøve laktosereduceret kost først, skal man forsikre sig om, at barnet virkelig bliver helt symptomfrit pÃ¥ denne behandling

Forløb

  • Tolerance-udviklingen gÃ¥r ofte især hurtigt ved reaktioner pÃ¥ mælk.
  • Fornyet vurdering bør i smÃ¥børnsalderen derfor ske hyppigt, f.eks. hvert halve Ã¥r til hvert Ã¥r

Komplikationer

  • Væksthæmning?
    • Børn med mælkeallergi kan have dÃ¥rligere vækst end børn uden allergi
    • Børn pÃ¥ mælkereduceret kost har lavere indtag af kalcium, riboflavin og protein

Prognose

  • 85-90% vokser sig fra allergien før skolealder